vrijdag 18 januari 2013

Op een winderige dag.

Heel lang geleden (net voor de kerstvakantie) waaide de wind zoals nooit tevoren.
Het was een ideale dag om ons graan te laten malen in één van de Wervikse molens. De molenaars Gerdy en Geert waren al weken van tevoren druk in de weer geweest om alles in gereedheid te brengen. Na lange tijd nog eens echt gemalen te hebben, zagen ze dit als een uitzonderlijke gelegenheid weer aan de slag te kunnen gaan. Wij Stek en Stoppel, vrienden voor het leven, waren in opperste stemming bij het bericht dat hét eindelijk zover was. De wind stond strak, allez toch strak genoeg om er tegenaan te gaan. Wij als supporters  van dit gebeuren volgden alles op de voet. Het was werkelijk indrukwekkend. De vaardigheden die de molenaars aan de dag moesten leggen om de wieken voldoende wind te laten nemen, de besturing van heel het mechanisme, de kracht en ongelijkheid van de wind,...ongelooflijk! Blij dat we als getuigen hebben mogen komen opdraven.

En nu hebben we dus meel. Niet dé grote massa in één keer, want zo gaat dat niet als je met de natuurelementen werk, maar wel voldoende om aan het bakken te slaan. Al heel wat vrienden met bakkerservaringen en ook wij zelf hebben het meel uitgeprobeerd en eerlijk waar, het is fantastisch om te bakken met eigen meel waar alle voedingswaarde nog in aanwezig is en niet verbrand werd door te hoge temperaturen. In het labo was ons graan al bakwaardig bevonden, maar wat zegt dat?...Ermee bakken en zien en proeven dat het een heerlijk broodje (of wafel of koekje...) is, dat is nog heel wat anders.

Er ligt ongeveer nog zo een 2480kg graan te wachten om gemalen te worden. Als de wind het toelaat zijn de molenaars weer vertrokken. Wensen jullie ook meel dan kan dit eenvoudigweg door lid te worden van Stek vzw. Hiervoor vragen we 5€ per jaar lidgeld en in ruil heb je toegang tot een aantal uitzonderlijke producten evenals de nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van z'n activiteiten.
Stuur ons een mailtje op www.stoppel.be en we houden je op de hoogte wanneer er weer meel is. Wil je graan dan kan dit ook door op hetzelfde email adres een bericht na te laten.

En natuurlijk is het ook mogelijk om als lid van onze vzw een kijkje te komen nemen wanneer jullie meel gemalen wordt in de molen. Hou onze blog goed in de gaten en geef ons vervolgens een seintje.

Tot gauw!
Katrien