maandag 16 april 2012

Vervolg van het verhaal.


Tijdens de 'goede week' (voor Pasen) is al het eerste plant- en zaadgoed de grond in gegaan. Een beetje heiligschennis omdat het weer zo mee zat. Wat volgde was een flink pak regen, (waar we op hoopten), maar op dit moment is het te koud om grote groeiprestaties te verwachten. Ondanks het vliesdoek staan de kolen paars (fosfor tekort). Sla ondervindt minder moeilijkheden, en ook de peulen (die een week eerder geplant werden) stellen het goed. Wat de gezaaide gewassen gaan doen is nog de vraag. Die zullen hard mogen duwen om door het dichtgeregende bodemoppervlak heen te geraken...
Papa en Mathieu (betrokken 'klant') zijn een tunnel gaan halen die we mochten hebben van Daan (onze werfkeet-transport-vriend). Dat is heel handig om op het land een aantal dingen op te kunnen kweken.
Vorige week hebben we de mesthoop opgezet. Papa heeft ook composthoop-compartimenten gemaakt. Het resultaat daarvan gebruiken we om in voor te zaaien. Potgrond (turf) mijden waar mogelijk, want dat is een eindige grondstof.
Een goede vriend stelde voor om plantgoed voor ons op te kweken. Daar ben ik blij om. Ze (de planten) zijn in goede handen, en hier is een zorg minder. Dat is de kracht van samen een project te dragen.

En Anna is gekomen! Helemaal uit Nederland. Met een camionette vol melkgerief. (En met Max, haar hond.) Niet te vatten wat een prachtig gebaar dat wel is. Een heel melkhuis, met alles op maat van een koe of zes. Daar heeft ze zovele jaren aan verzameld. Professioneel materiaal, alles in roestvrij staal. Een boterkarn, een kaastob, 2 koeltanks, een broedkist voor yoghurt, kwark, ... Ongelooflijk! En o zo welkom... De koeien geven om en bij de 40liter/dag, nu de jongens samen in een ander hok zijn ondergebracht. Petje af voor ons mama, die dat allemaal op haar dak krijgt, en daar relatief rustig bij blijft. Maar het is goed dat we nu grotere hoeveelheden kunnen verwerken. Over zes weken is de grote verhuis. Dan komt Anna definitief bij ons in de straat wonen. We zijn allemaal aan 't aftellen.

Intussen beginnen de voorbereidingen voor onze opendeurdag/open eco-tuindaen (29 april en 2-3 juni). Op dat vlak (en vele andere) is zus de grote trekker. 't Is zo goed om samen te werken, om taken te kunnen verdelen, om krachten te bundelen. Maar gemakkelijk is het zeker niet. Communiceren moet je leren...