Fien De Schacht

Roeping. Na heel wat worstelende tienerjaren brak het moment van de waarheid aan: de dag waarop er zin aan het leven gegeven moest worden.


 
Dat ging gemakkelijker dan je denken zou. Gewoon; “ge zet u in een hoekske, wringt uw hersenmassa uit, vangt het vocht op in een notendop en destilleert de essentie daaruit, dewelke als volgt klonk”: “probeer zoveel als mogelijk ten goede aan de wereld bij te dragen”. Een antwoord zoals we 't graag hebben, eenvoudig en degelijk.
De moeilijkheid zit hem natuurlijk in de uitvoering, dacht ik behoedzaam door zo weinig weerstand. Het aanpakken van zo'n wereldverbeteringsplan, daar zit vast de knoop... Maar ook dat bleek niet onoverkomelijk. Als ware het mij voorgekauwd. Onze opvoeding, de blauwe bloem,...
Op zoek gaan naar de kern van de zaak. Verbanden leggen. Dat bracht mij tot de landbouw. Een levenswerk waarin ik de manier zag om ecologisch bewustzijn, economische rechtvaardigheid, en sociale verbondenheid met elkaar te verweven.

Aan deze conclusie ontsproot vervolgens de droom: een kleinschalig gemengd bedrijf, dat de lokale bevolking van voeding voorzien kan, en een meerwaarde voor het milieu is.
Veel verschillende soorten groenten (en ev. fruit), zuivel en vlees, en brood uit de houtoven.
Het sociale aspect als drijfveer. Landbouw als basis voor een echte samenleving. Verbondenheid, op welke manier dan ook, met de mensen voor wie we telen. Liefst zoveel mogelijk verschillende mensen. Alle maten en gewichten.

Levensloop tot nu toe, in korte punten.
19-06-1988: De dag waarop ik thuis in Gent ter wereld kwam. (als vierde en laatste in de rij)
1994-2000: Lagere school, (Steinerschool), “De Teunisbloem” in Gent.
2000-2006: Middelbare school, Don Bosco College Zwijnaarde (Latijn moderne talen).
2006-2009: Hoger onderwijs, HoGent, Groenmanagement in Melle.
23-02-2008: Zus en ik zetten na dagen samen fantaseren onze droom op papier.
09-03-2009: Om uit te zoeken of er van mijn romantische landbouwdroom nog wat over zou schieten eens deze de praktijk ontmoette, ging ik ter voorbereiding van m'n eindwerk drie maand stage lopen op De Horsterhof, een prachtig biologisch-dynamisch landbouwbedrijf nabij Arnhem. Kleinschalig, gemend, lokale afzet, kortom, het ideaal dat ik voor ogen had. Deze ervaring maakte zeer diepe indruk. Ik leerde er Anna kennen, de vrouw die dat prachtig organisme schiep en vormde, mijn grote voorbeeld. Landbouw werd naast invulling van idealisme ook persoonlijk verlangen: “ik wil boer worden!”
10-06-2009: Eindwerk: pleidooi voor verbondenheid van natuur, milieu en landbouw.
2009-2011: Landwijzer: 2-jarige opleiding biologisch- en biologisch-dynamische landbouw. Twee jaar tijd om de droom te doen landen, en intussen bijkomende landbouwervaring op te doen via stage. Mijn woonwagen mocht telkens mee, zodat ik de kans kreeg voltijds te leven op de boerderij.
2009-2010: Stage op De Kollebloem (Sint-Lievens-Essen)
2010-2011: Stage op Den Blinker (Dranouter)
In die tijd bestudeerde ik grondig de nabije omgeving bij ons thuis in Watou. Daar ben ik opgegroeid, daar moest het gebeuren. Met die plaats en mensen voel ik me verbonden.
We (m’n ouders en ik) hadden al voor een aantal gronden geïnformeerd, en steeds bot gevangen, toen we gecontacteerd werden in verband met de pacht van 2x1ha die vrijkwam. We leerden de eigenaars van de 2 gronden, Michel en Lena, kennen, een onmisbare ondersteuning voor het project.
25-12-2010: De kogel is door de kerk. De pacht van 2x1ha, voor 27 jaar ligt vast.
12-03-2011: Eerste bewerking van m’n land, met de paarden van Michel!